Van september tot december brengt de Geelse Derdewereldraad in Studio Geel zes filmparels die je laten kennis maken met een andere wereld. De films spelen telkens op maandag vanaf 20u en dinsdag vanaf 19.45u.

Op dinsdag geeft Ilse Van Baelen een deskundige inleiding. Op beide dagen geniet je van het goedkopere maandagtarief. De brochure ‘Filmparels 2011’ met het programmaoverzicht kan je downloaden via http://www.geel.be of opvragen bij de Noord-Zuiddienst, Kollegestraat 22, 014 56 68 35.

Filmparels 2011 - overzicht
  • De filmreeks start op 19 en 20 september met ‘Swooni’, het langspeeldebuut van Kaat Beels. Het leven van zes mensen kruist zich in een luxehotel. Terwijl een hittegolf de stad besluipt, lopen de emoties hoog op.
  • Op 10 en 11 oktober kan je genieten van het pareltje ‘Le gamin au vélo’ van de gebroeders Dardenne. Deze film won de Grand Prix op het filmfestival van Cannes in 2011. De film wordt in Geel vertoond in samenwerking met vzw Al-arm n.a.v. de werelddag van verzet tegen armoede op 17 oktober.
  • ‘Kinshasa Symphony’ is een bekroonde documentaire die raakt en inspireert. Piloot Armand Diangienda is stichter en dirigent van het orkest ‘Orchestre Symphonique Kimanguiste’. De repetities en hun muziek geven de tweehonderd leden kracht om zich te bevrijden van de vicieuze cirkel van koloniale onderdrukking, tirannie, armoede en oorlog. Ook wie succesvol genoeg was om een opleiding te krijgen en werk te vinden, moet elke dag zien te overleven in Kinshasa. Je kan de documentaire bewonderen op 7 en 8 november.
  • Op 16 november kan je om 19.30u in de stedelijke bibliotheek de film ‘Domésticas’ bekijken. De film vertelt het verhaal van vijf dienstmeisjes in Brazilië. Het is hun eigen verhaal doorspekt met humor, ambities en verdriet. De vrouwenkern van ACV Geel toont deze film in het kader van hun werking rond arbeidsmigratie.
  • ‘A separation’ is een Iraanse film, geregisseerd door Asghar Farhadi. Simin, een vrouw wil scheiden van haar man Nader om in het buitenland een nieuw leven te beginnen. Verwacht je aan een meeslepend, aangrijpend en uitstekend geacteerd familiedrama met een duivels uitgetekende plot. Te bekijken op 28 en 29 november.
  • ‘También la Iluvia’ sluit de filmreek op 19 en 20 december af. Idealist Sebastian maakte een film over een van de meest iconische figuren uit de geschiedenis: Christopher Columbus. Zijn film maakt duidelijk wat Columbus werkelijk veroorzaakt heeft: goudkoorts, slavernij en geweld tegen de protesterende indianen. Met subtiele parallellen tussen de exploitatie van de Indianen in het verleden en de voortdurende uitbuiting nu mag También la lluvia zeker een politieke film genoemd worden